Papucsorchideák

Sokan szokták emlegetni a papucsorchideákat orchideás körökben, úgy mondva mint ha az egy nemzetség lenne, de papucs szerű virággal több orchidea nemzetség is rendelkezik. A papucsorchideák tartalmazzák a: Selenipediumokat, Mexipediumot, CypripediumokatPhragmipediumokat és a  Paphopedilumokat. Az alábbi nemzetségek közül Magyarországon inkább a Paphiopedilum, Phragmipedim és a kerti orchideaként árusított Cypripedium nemzetség az elterjedtebb. A többi ritkán beszerezhető Európában. Ennek az egyik oka, hogy a természetben is igen kevés található meg belőlük, ezáltal az áruk is elég magas. A másik ok a a nehezen kielégíthető igényük. Magas pára, megfelelő fény és légmozgás...

Sokan feltehetik a kérdést, hogy miért hívjuk őket papucsorchideáknak, és ez miért alakulhatott ki az evolúció során. A Cypripedioidea alcsaládra jellemzően a virág ajaki része módosult egy "papucsra" emlékeztető virágrésszé, ami fontos szerepet játszik a beporzás során. A beporzó rovarok nektárt keresve bemásznak a papucsba, viszont csak a hátulsó részen van esélyük kimászni, ezzel beporozva a növényt.  Akár egy rovarcsapdához is hasonlíthatjuk, de természetesen nem húsevő növények.


Paphiopedilum Norito Hasegawa (malipoense x armeniacum)


Selenipedium
A  Selenipediumok elég ritkák, a szakirodalmak sem szoktak olyan részletesen írni róluk. Közép és Dél-Amerika északi részén őshonosak. Többnyire epifita (fán lakó) és talajlakó életmódot folytatnak.  Mindeddig (2017) összesen hét fajt írtak le: (Selenipedium aequinoctiale, Selenipedium chica, Selenipedium dodsonii, Selenipedium isabelianum, Selenipedium palmifolium, Selenipedium steyermarkii, Selenipedium vanillocarpum).  A nemzetség igen nagy méretű orchideákat tartalmaz, a természetes élőhelyén találtak egy Selenipedium chica-t aminek a szárai több mint 5 méteresek voltak. A növény nem egy tipikus orchideának néz ki, inkább egy bambuszhoz lehetne hasonlítani a szárait. A virága a növény méretéhez képest kicsi, de különleges. Ide kattintva megtekintheti a nemzetség egyik faját.

Mexipedium
 Mexipedium nemzetség mindösszesen egy fajt tartalmaz a: Mexipedium xerophyticum-ot. Mexikóban, tengerszint felett 350 méteres magasság körül találhatjuk meg a természetben. Sziklalkó életmódot folytat.  A növény maga elég apró: a levelei kb. 5-18 cm hosszú, és 1-3 cm széles. A fehér virága 2-2,5 cm nagyságú, egy ágon akár 10 virágot is tud hozni. A természetes élőhelyéből következtetve melegházi növénynek mondható. Viszonylag kevésbé vízigényes növény, de a magasabb páratartalmat kedveli. Egész Európában a kimondottan ritka fajokhoz tartozik, nehéz és költséges a beszerzése. További információ a linken található.


Cypripedium
A nemzetség 58 fajt tartalmaz, megtalálhatók Európában, Közép-Amerikában, Kanadában és Ázsia egyes részein is. A Cypripediumok egyes fajai Magyarországon is megtalálhatóak pl.: a boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus). A természetben megtalálható Cypripdium fajok szigorúan védettek, de a kertészetekben rengeteg nem védett Cypripedium hibrid megtalálható. A nemzetség összes tagja talajlakó. Egyes hibridek az enyhébb fagyokat is elviselik, ezért a nagy részük a  kertbe is kiültethető. Természetesen, a kiültetett fajták a téli pihenőidejük alatt lehullatják a levelüket és a föld alatt a raktározásra módosult szerveikkel vészelik át a telet. Tavasszal, amikor megindul a növekedés és a virágzás egyre többet lehet öntözni és tápozni őket.

Cypripedium Lady Dorine
drezdai kiállításon fényképeztem
(Németország)


Phragmipedim
A természetes élőhelyéhez tartozik Közép-Amerika és Dél-Amerika trópusi esőerdős részei. Szereti a párás jó légmozgású területeket. Otthoni tartásnál fontos figyelembe venni, hogy ne öntözzük őket túl, mert könnyen elrodhathatnak, amennyiben a levelek között megáll a víz. Nyáron kihelyezhetők kertbe, de csak árnyékosabb helyre, mivel könnyen napégést kaphat. Télen lehetőségeinkhez képest próbáljuk kicsit hűvösebben tartani és biztosítsuk neki a nappali és éjszakai enyhe hőingást (15-25 celsius fok között).  A Phragmipedimok a három nemzetség közül szerintem a legkülönlegesebbek. Egyes fajai nagyon ritkák és drágák, de a színpompás virágjaiért megéri megvenni. Egyik jellegzetessége, hogy egy virágszáron általában több virágot hoz és hosszú ideig virágoznak. Véleményem szerint az egyik legkülönlegesebb faj a nemzetségben a Phragmipedium kovachii, érdemes megnézni a virágjáról a képet.

Phragmipedium humboldtii

Phragmipedium  Carol Kanzel  x   Mem. Dick Clements

Paphiopedilum
A Paphiopedilum magyar nevén: vénusz papucs. Ez nemzetség a leggyakoribb orchideás körökben az öt nemzetség  közül, ennek kapható a legtöbb faja és fajtája haznkban. Ha már ez a leggyakoribb akkor erről kicsit többet írnék. A nemzetség kb. 70-90 fajt tartalmaz, amelyek Délkelet- Ázsia hűvösebb és melegebb helyein őshonosak, ebből az következik, hogy a Paphiopedilumok körében vannak meleg, mérsékelt, és hidegházi fajok is. Időnként a levélmintázat alapján meg lehet határozni, hogy milyen hőmérsékletet igényel a növény, az egyszínű keskeny zöld levelű fajok általában hidegkedvelők, hidegháziak, a márványos mintázatú Paphiopedilumok meleg kedvelők, mérsékelt-melegházi növények. A hidegkedvelők télen éjszaka kb. a 14 nappal 18-20 celsius fok körül érzik jól magukat. 
A melegkedvelők télen éjszaka nagyjából a 16 celsius fokot nappal a 20 celsius fok feletti hőmérsékletet kedvelik. (Természetesen vannak itt is kivételek a Paphiopedilum hibrideknél kavarodhatnak az igények, és nem minden fajnál lehet a levél mintázata alapján határozni, így célszerű mindegyik növénynek külön utána olvasni.)
Vásárlás előtt mindig tájékozódjunk a növények igényeiről, hogy könnyen és sikeresen tudjuk őket virágzásra bírni. Rendes szobai körülményekhez próbáljunk meleg-mérsékelt házi növényeket vásárolni.  Az alábbi képeken bemutatnék pár növényt amelyeket nekem sikerült kivirágoztatnom szobai körülmények között.



Paphiopedilum Montagnard


Paphiopedilum delenatii



Paphiopedilum primulinum



Paphiopedilum concolor


Paphiopedilum appletonianum


Gondozásuk télen,nyáron
Ősztől tavaszig a Paphiopedilumaimat szobai körülmények között egy héten egyszer szoktam öntözni  felülről való locsolással, arra ügyelve, hogy a levelek között ne álljon meg a víz, mert akkor könnyen elrothad a növény. Sorban egy tálcán vannak elhelyezve amibe tud távozni a felesleges víz. A tálcán kis kavicsot vagy agyaggranulátumot helyezek el, és ha ezt gyakrabban meglocsolom, akkor ezzel tudom növelni a páratartalmat. A téli időszakban pótvilágítást is használok (lila LED-es lámpákat) , mivel hamar sötétedik, és nem lenne elég fényük a kiegyensúlyozott növekedéshez.
Nyáron a nagy meleg miatt minden nap adok nekik egy kis vizet. Sokan szokták mondani, hogy a papucsorchideákat nem jó kirakni a kertbe, de nekem kint vannak. Arra kell figyelni, hogy ha kirakjuk akkor valami tető legyen felettük, mert ha jön egy nagyon csapadékos, hűvösebb időszak és kevés a napsütés, akkor könnyen kirohadhatnak. A tető egyúttal a napégéstől is óvja őket, mivel könnyen napégést kaphatnak.
(A fenti locsolási információk, csak azért írtam le, hogy adjak egy körülbelüli locsolási időszakot, a locsolás mennyisége sok mindentől függhet: ültetőközeg, páratartalom, fény, hőmérséklet. Ha a papucsorchideánk csak sphagnumba van ültetve, csak akkor locsoljuk ha már szinte teljesen száraz a moha. Ha egy könnyű, vízáteresztő közegben van az orchideánk, akkor több vizet igényelhet. Amennyiben  a páratartalom magas és a hőmérséklet alacsony akkor meg kevesebb vizet igényel.)

Paphiopedilum leucochilum x kolopakingii
var. topperi x rothschildianum



Fény
A Paphiopedilumok nem szeretik a sok, erős fényt, azokhoz az orchideákhoz tartoznak akik az árnyékosabb helyeket szeretik. A természetes élőhelyük is a talaj szintjéhez közel található. Szobában ezt egy  nyugati vagy keleti fekvésű ablak biztosíthatja. Nyáron a legjobb egy árnyas fa árnyékában  vagy tető alatt elhelyezni őket. Ha pótmegvilágításban gondolkodunk, nagyjából 1600-2000 lux az ideális számukra. (lux=lumen/ a növény és a lámpa közti távolság méterben megadott négyzetével)

Átültetés/ültetőközeg
Általában tavasszal, virágzásuk után szoktam átültetni őket. Nem feltétlenöl kell minden évben. Mivel viszonylag lassú a fejlődésük, nem csak akkor szükségszerű az átültetésük ha kinőtték a cserepet, hanem akkor is ha az ültetőközeg a minőségét vesztette. A Paphiopedilumok ültetőkezegéről megoszlóak a vélemények. Véleményem szerint a legjobb, a laza közeg ami könnyen átereszti a vizet. Eheze a legjobb összetevők az alábbiak: vörösfenyő kéreg, perlit, agyaggranulátum, faszén és habkő.  A vénuszpapucs orchideák szeretik a meszesebb talajt, kertészetekben már árulnak meszet külön erre a célra, én még nem használtam ilyet, de pozitív dolgokat hallottam róla.

Tápozás
A tápozás ennél a nemzetségnél is rendkívül fontos, mivel az ültetőközege igencsak tápanyagszegény. A növekedési időszakban nitrogén túlsúlyos tápanyagot, a virágzási időszakban kálium és foszforban gazdagabb tápanyagot célszerű használni.  

Az alábbiakban röviden bemutatnám a leggyakrabban kapható Paphiopedilum hibrideket. 

Paphiopedilum Maudiae 'Femma'
Ez az egyik leggyakoribb papucsorchidea hibrid ami már sok helyen kapható. A szobahőmérséklet, teljesen megfelelő a számukra, könnyű őket újra virágoztatni. A virága fehéres zöldes, dekoratív. Akár 2 hónapig is tud virágozni. Mérsékeltházi.

Paphiopedilum Maudiae 'Femma'

Paphiopedilum Amerikai hibrid
Ez a másik leggyakoribb hibrid ami sok helyen megtalálható. Ez egy hidegházi orchidea, aki rendelkezik hűvösebb hellyel annak ajánlott. Szép nagy dekoratív virága van. Több hasonló változata is kapható már.


Paphiopedilum Amerikai hibrid


Paphiopedilum Pinocchio
Ez a fajta már kicsit ritkább Magyarországon az előző kettőhöz képest, de így is sok helyen megtalálható. Szobában ezt is jól lehet tartani. Az előzőkhöz képest ez egy kicsit nagyobb orchidea, bár a virága kisebb. Nagyon sokáig virágzik mivel egy száron egyesével folyamatosan hozza a virágokat ez a folyamat több hónapig is eltarthat, közben akár több mint 10 virágot is hozhat egy száron (amikor levirágzik egy utána hozza a következőt). A levelei hosszú zöldek, a virága kisebb színes, érdekes.
Paphiopedilum Pinocchio


A papucsorchideák egy igen nagy és összetett téma, ebben a blogbejegyzésben röviden megpróbáltam összegezni a legfontosabb tudnivalókat róluk. Mindegyik nemzetséghez egy általános leírás tartozik, új növény vásárlása esetén érdemes a fajoknak vagy fajtáknak egyesével is utána olvasni. 

Gaál Botond
2017.07.15

---------------------------------------------------------------------

Az alábbi linken elérhető az aktuális orchidea, tillandsia és egyéb trópusi növények eladó listája:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Zjo5LRhDyAenrO114CJdQhWSaTOSUAUjFT0lWjt7Iv0/edit?usp=sharing


Megjegyzések

Megjegyzés küldése