Orchideák nyári tartása nálam

Már több bejegyzésemben is kitértem egyes nemzetségeknél, hogy milyen a nyári tartásuk, most összefoglalóan írnék pár dolgot erről.

Nyáron amikor már jobb az idő az orchideák kihelyezhetők a kertbe. Éghajlattól függően változik a kihelyezett növények kint tartózkodási idejének időintervalluma. Hazánkban ugyebár túlnyomóan nedves kontinentális éghajlat van, ami azt jelenti, hogy nagyobból május közepétől szeptember közepéig kint maradhatnak a növények. A kiemelkedő magas hőmérséklet miatt, én már a május elsejei hosszú hétvégén kipakoltam majdnem minden növényemet. Sokat nézegettem az előrejelzéseket, főleg a minimum éjszakai hőmérsékletet. Amikor már huzamosabb ideig nem ment a minimum napi hőmérséklet 10 Celsius alá, akkor határoztam úgy, hogy már jól fogják érezni kint magukat. Május elsején már nagyobból lehetett látni, hogy már nem nagyon fog visszaesni a hőmérséklet. Reméljük, hogy nem lesz már hirtelen nagyon hideg. Természetesen én sem az egyik napról a másikra szoktatás nélkül raktam ki őket. A kihelyezés előtt, folyamatosan szoktattam őket a kinti hőmérsékletéhez, egyre rendszeresebb és hosszan tartóbb szellőztetéssel a szobámban.

Epicattleya Plicaboa Dancing Queen
Elhelyezés
Ha már meg van az első fázis, azaz, hogy kihelyezzük a növényeinket, akkor már csak az a kérdés, hogy hova. Nálam van egy naposabb hely és egy árnyékosabb. A naposabb azt jelenti, hogy majdnem egész nap éri a napsütés, egy picit az egyik fa belóg, de az még jó is, hogy nem kapják direktben az erős napot. Az árnyékosabb helyet meg főleg délelőtt süti a nap. Az elhelyezésük az adott faj igényeitől függ, de ami szereti a sok napot, azt sem ajánlott hirtelen nagy napsütésbe kitenni, mert nem tesz jót neki, minden növényt szoktatni kell a változáshoz. Ha nincs egy nagy fa ami árnyékot adna akkor az árnyékolásra leginkább raschel hálót szoktak használni. Ez átenged kellő fényt, de nem lesz tőle a növény teljes árnyékban, de ez attól is függ, hogy hány rétegbe rakjuk. Mindegyik növényem szabad ég alatt van, kivéve a Papucsorchideáim és a Phalaenopsisaim (meg még egy két növény amik nem fértek máshova). Ezt a két nemzetséget azért tartom tető alatt, mert ha jön egy nagyon esős borult idő akkor nehogy berohadjanak, mert hajlamosak rá.
A bromélliaféléket érdemes fokozatosan egyre fényesebb helyre rakni, a sok napsütés hatására megvátozik a színük, bevörösödnek. Nemrég amikor nézegettem a növényeim, találtam egy teljesen bevörösötödd broméliát.

A kertben lévő növények részlet

A tető védi az egyes érzékeny fajokat.
A kihelyezett gyöngyök a képen a rigótámadások ellen vannak,
kedvenc elfoglaltságuk az orchidea közeg feltúrása.

A kertben lévő növények részlet

A kertben lévő növények részlet

Pár Tillandsia

Párásítás
A kertbe való kihelyezésnek egyik előnye az, hogy nagyobb a páratartalom kint, mint a lakásban, főleg, ha sok fa, zöld növény van a közelükben, de a legjobb ha esetleg egy erdő vagy egy kisebb tó. De ha esetleg egyik sem lenne, akkor napi spricceléssel fenntartható a viszonylag magasabb páratartalom. Ahol az én növényeim vannak, ott alapjáraton magasabb a párártalom, ha még is alacsonyabb lenne, akkor kézi permetezővel elősegítem a páratartalom növelését. 

Locsolás
A locsolás gyakoriságát nagyban meghatározza a hőmérséklet. Eleinte május környékén és szeptember vége felé amikor már hűvösebb az idő, akkor már nem kell annyit locsolni őket. De amikor hőség van, akkor a napi párásítás mellett nyugodtan bőszen locsolhatjuk őket, akár naponta is. Ezt befolyásolhatják a környezeti hatások és az egyes fajok vízigényei és tartási típusuk. A tartási típust úgy értem, hogy vannak apróbb orchideák amik blokkra vannak felkötve, azokra érdemes kellően odafigyelni, mert gyorsabban kiszáradhatnak mint amelyek nagy cserépben vannak. Ha a faji különbségeket nézzük akkor tudjuk, hogy az orchideák között is van vízigényesebb és kevésbé vízigényes. Az egyik vízigényes nemzetség a Vanda nemzetség. Túlnyomó részt légkosarakban tartják őket, a gyökereik szabadon vannak, így ők is kiszáradnak viszonylag gyorsan. Amikor nagy a forróság, akkor reggel és délután is locsolom őket, pontosabban vízbe szoktam mártani a gyökereiket pár percig. De összességében, ha belegondolunk így mégis gyorsabb a locsolás, mint ha otthon szobában kellene, mert ott míg a fürdőszobába kicipelem őket az sok idő. 

Tápozás
A tápozás nagyon fontos az orchideák életében is. Tavasztól egészen őszig lehet őket tápozni. Tavasztól folyamatosan növeljük a tápanyag adagját, majd nyár végétől csökkentsük. Nyáron ha folyékony tápot használok, akkor minimum kéthetente tápozok, ha szilárd tápot használok, akkor figyelembe veszem azoknak a lebomlási idejét. Tavasszal amikor beindul a növekedési időszak főleg nitrogén dús tápanyagot használjunk, mert a nitrogén elősegíti a gyors és egészséges növekedést. Ősz közeledtével folyamatosan váltsunk át olyan tápanyagra ami túlnyomóan inkább káliumot és foszfort tartalmaz, mivel ilyenkor sok orchidea elkezdi hozni a virágszárát és fontosak ezek az anyagok, hogy mimnél tovább kitartson a virág, fontos szerepet játszanak a hajtás és bimbónövekedésben is. Kisebb menyiségben, ne feledkezzünk meg a káliumról és a magnéziumról sem, mert azok is elősegítik a növény fejlődését.

Feladatok
Ha van időnk érdemes átnézni a növényeinket, hogy melyik szorul átültetésre és melyik simán csak egy kis közegutánpótlásra. Az átültetés legjobb időpontja a tavasz, de még nyár elején is simán elvégezhető a feladat, csak az a lényeg, hogy amikor virágzik a növényünk akkor ne ültessük át.

Összességében, nekem pozitív tapasztalataim vannak a kertbe való kihelyezéssel, ilyenkor a növényeim gyorsabban fejlődnek és dúsabbak lesznek. A virágzást indító természetes hőingást is megkapják.

Tillandsia straminea


Tillandsia fasciculata


Schomburgkia thomsoniana
Ez még a szobámban van, kb. 1 méteres virágszáron
hozott kb. 10 szép virágot.






Gaál Botond

Megjegyzések