Bonsai metszés

Visszaemlékezve amikor kezdtem a bonsaikkal foglalkozni az egyik legnehezebb dolog számomra a metszés volt, de nem technikailag hanem, hogy biztos nem lesz e semmi baja a fának, vagy attól is féltem, hogy olyan ágat vágok le amit nem kellett volna. Azóta sok jó dolgot olvastam könyvekből, és több érdekes technikát is tanítottak nekem.
Az első alap dolgok, hogy meglegyenek a megfelelő szerszámok a metszéshez: levél metsző olló, konkáv olló, bütyök vágó olló és sebkezelő gyurma. A levél vágó ollóval levelet vagy akár vékonyabb ágakat is el tudunk vágni. A konkáv olló a vastagabb ágakra való, ha levágtuk akkor a sebet még ki kell egyengetni a bütyökvágó ollóval. Ha levágtuk az ágat akkor felrakhatjuk a sebkezelő gyurmát. Ebből nem kell sokat használni csak annyit, hogy lezárjuk vele a sebet, de az egészet! Úgy célszerű használni, ha előtte benyálazzuk az ujjunkat mert különben, ha nem, ráragad az ujjunkra és csak nagy nehezen tudjuk rárakni a sebre. Vannak olyan fák amiket nagy ág kivágásakor sem kell sebkezelni pl.:a fenyőket, mert ők a vágott felüleltnél gyantát termelnek, de a ficusokat sem kell, mert ők pedig tej nedvet termelnek.


Konkáv olló




Sebzáró gyurma 



A metszést két csoportra lehet osztani: van az alakító metszés, és a fenntartó metszés. Az alakító metszés a fa első metszése ilyenkor vághatunk ki nagyobb ágakat is. Ezt a metszési fajtát főleg yamadoriknál használjuk (természetből begyűjtött fák) vagy faiskolai fáknál amiből bonsait szeretnénk csinálni. Az  egyes ágak kivágását jól meg kell gondolni, ha nem vagyunk benne biztosak akkor takarjuk le valamivel a kérdéses ágat és jól nézzük meg, hogy hogyan mutatna a fa az az ág nélkül. Ha kivágtunk egy nagy ágat akkor feltétlen sebkezeljük.
A fenntartó metszést a már megvásárolt bonsaiknál tudjuk használni vagy az olyan fáknál amik már megkapták az alakító metszést. A fenntartó metszésnél a legfontosabb, hogy nézzük meg, hogy milyen a fa alakja, ha gömb alakú akkor vágjuk gömbre, ha ágszintek vannak kialakítva a fán akkor folytassuk azoknak az alakítását.

Gyenge minőségű hokidachi bonsai rajzom

A rajzal egy gömb alakú fát akartam ábrázolni a megnyúlt hajtásokkal amiket le kell vágni.


Bonsai felépítése

Amikor ágszinteket csinálunk egy fán mindig egyre kisebbek legyenek ezáltal létrejöjjön a háromszög alakzat, minden fában benne van ez. De fontos, hogy a teteje soha nem csúcsos hanem lekerekített. Itt van egy kép, hogy milyen volt és, hogy milyen lett. Még mindig lehetne belőle vágni, csak egyszerre nem akartam olyan sokat.

Duranta excelsa

A metszésnél az egyik fontos dolog hogyha egy pontból három vagy több ág jön ki akkor le kell vágni, úgy, hogy csak két elágazás maradjon. Egy idő után így lesz szép ágrendszerünk.


Ennek a kialakítása nem nehéz. Meg kell keresnünk a levélnyél és az ág között a kis alvórügyeket és felette egy kis csapot hagyva  elvágni, ezáltal amikor kihajt a két alvórügy kétfelé fog hajtani.

Gaál Botond

Megjegyzések