Epidendrum melanoporphyreum



 Epidendrum melanoporphyreum



Az egyik kedvenc növényem az  Epidendrum melanoporphyreum. Ezt a növényt még az egyik németországi kertészetből szereztem tavaly. Azóta is nagyon jól elvan és virágzik is, már a drezdai orchideakiállítást is megjárta. Az Epidendrum nemzetség az egyik legnagyobb és legváltozatosabb az orchidea családon belül. A fajok száma megközelíti az ezret,  de a sok rendszertani átsorolással és az új növények felfedezésével ez a szám folyamatosan változik.

Peruban, 1300 méteres tengerszint feletti magasság körül található meg a természetben. Többnyire epifita életmódot folytatnak,  fák törzsére vagy ágaikra kapaszkodva “tapadnak” a kéreghez. A természetes élőhelyéből kiindulva mérsékletházi fajnak mondható. A szárai hosszúkásak, akár a 30-50 centimétert is elérhetik, egyes idősebb tövek. A szárán a levelek szórt-váltakozó levélállást mutatnak, amelyeken erős napsugárzás esetén antociános elszíneződést figyelhetünk meg. Virágozni nálam egy évben kétszer is szokott, ősszel és tavasz vége felé. A virágzati szár a legfelső levelek között kezd növekedni, majd innen fejlődik ki a több virágot hordozó szár. A mézajak ránőtt a bibeoszlopra, ahogy ez a legtöbb Epidendrumnál megfigyelhető. 

Ősz végétől, amikor már a kinti éjszakai hőmérséklet 10 Celsius fok alá csökken bekerül a kertből egy kis téli kertbe, ahol 15-25 fok között telel át. Amikor újra melegebbre fordul az idő, május vége félé újra kikerül a kertbe. A direkt napot nem viseli el, így mindenképpen egy árnyékolt helyre tegyük. Amennyiben kinőtte a cserepét, vagy jelentősen csökkent az ültetőközeg minősége érdemes átültetni. Az Epidendrumokhoz, egy laza könnyen vízáteresztő talajt ajánlok. Az egyik legjobb lehet a vörösfenyő kéreg+perlit+agyaggranulátum. 

Mindenkinek ajánlom a nagyobb méretű Epidendrumokat, mivel a tartásuk a szobai körülményekhez hasonló, viszonylag könnyen és több hétig virágoznak.

 Epidendrum melanoporphyreum


Gaál Botond

2017. 07

Megjegyzések