Lombhullató orchideák

Lombhullató orchideák


Lycaste bradeorum


Az Orchidaceae család jelentős része lombhullató, főleg a kontinentális éghajlatú és a szubtrópusi területeken fordul elő ez az érdekes alkalmazkodási típus egyes fajok körében. A kontinentális területeken főleg a hűvösebb telek miatt alakult ki. A talajlakó orchideák a föld felszíne alatt telelnek át, egy ikergumó segítségével, melynek fő szerepe a tápanyag raktározása. A szubtrópusi epifita orchideák a párologtatás csökkentése érdekében hullatják le levelüket. A száraz időszak megkezdődésével párhuzamosan hullajtja le a leveleit, majd a csapadékos időszak beköszöntével jelennek meg az új hajtások. A megmaradt víz és tápanyag raktározó bulbák segítségével vészelik át a száraz időszakot.

Ikergumós orchideák 
Ikergumós orchideákkal, nem nagyon találkozhatunk gyűjteményekben, mivel ezek többnyire fokozottan védett Európai és Észak-Amerikai orchideák, melyeknek a kereskedelme nem olyan felkapott mint a trópusi orchideáké. Ilyen ikergumós növényre egy jó példa a Magyarországon is megtalálható Orchis militaris. A fagyok elmúltával elkezdenek kihajtani az ikergumó segítségével az új levelek, hazánkban a legtöbb egyed áprilisra kifejleszti a leveleit és többnyire május közepe és június közepe között virágoznak. Az ősz bekövetkeztével elsárgulnak a levelei és később lehullatja mindet. 

Rizómás orchideák 
A rizómás orchideák is a föld felszíne alatt vészelik át a megterhelő időjárási körülményeket. Az egyik kiemelkedő képviselőjük a Habenaria nemzetség. Ennek a nemzetségnek számos faját lehet kapni az európai orchideás kertészetekben, ugyanakkor sokan ódzkodnak tőlük, mivel télen bekövetkeztével lehullatják a levelüket és olyan mintha teljesen üres lenne a cserepük. Pedig helyes tartási körülmények között tavasszal ki fognak hajtani. A Habenariák nagy alkalmazkodó képességüknek köszönhetően nem minden esetben hullatják le a levelüket, amennyiben azonos magasabb(20 Celsius fok felett) hőmérsékleten tartjuk és kiegyensúlyozottan rendszeresen öntöttük őket nem hullatják le a levelüket. Ez egy érdekes kísérlet, hogy az életciklusuk felborításával milyen változásokat mutat a növény. Ha nem szeretnénk kísérletezni a növényeinkkel akkor a pihenő időszakukban minimalizáljuk az öntözést és rakjuk a növényt hűvösebb helyre, majd az új hajtás megjelenésével növeljük a víz mennyiségét. A Habenariak szeretik a jó víz áteresztő közeget, ezért nagyon apró kérget, perlitet és akadamát szoktam használni ültetőközegükként. Nyáron fokozottan védjük az új leveleket az erős naptól, könnyen napégést kaphatnak. Továbbá, érdemes megemlíteni az afrikai, madagaszkári Cynorkis nemzetséget is. Tartása ugyan olyan mint a Habenaria nemzetségnek. Általában először hajtanak ki a virágok és elvirágzásuk után bújnak elő a levelek.

Habenaria erichmichelii

Cynorkis guttata



Trópusi/szubtrópusi orchideák
Ebbe a csoportba számos ismertebb nemzetség tartozik: Catasetum, Mormodes, Chysis, Clowesia, Lycaste, Anguloa, egyes Dendrobium fajok és még sokan mások... Életciklusuk eltérő lehet, a lombhullást nagyban bebefolyásolják a külső környezeti tényezők. Tapasztalataim szerint a magasabb hőmérséklet és az elegendő nedvesség több héttel akár több hónappal ki tudja tolni a lombhullás kezdetét. Ezért nem lehet általánosítva leírni, hogy mikor hogyan gondozzuk az összes lomhullató orchideánkat. Az öntözést, a hőmérsékletet és a fényviszonyokat minden növénynél a saját fejlődési ritmusához kell igazítani. Amikor elkezdi a növény sárgítani a levelét, fokozatosan egyre kevesebb vizet és tápanyagot adjunk nekik. Levéltelen állapotba ritkán, mérsékelten öntözzük őket. Az új hatás megjelenésével fokozatosan növeljük az öntözővíz és a tápanyag mennyiségét. Amíg az új hajtás nem éri el a 10 centiméteres nagyságot könnyen elrothadhat a túlzott víztől. Ezekénél az orchideáknál fontos megjegyezni, hogy amikor elkezd sárgulni a levelük ne vágjuk le, mert ezáltal nyitunk egy sebet a növényen ahol több kórokozó is meg tudja támadni. Várjuk meg amíg a növény lehullajtja magától, mivel addigra beforrasztja a levélripacsot (cikatrix) és nem lesz nyílt sem a növényen. 

Catasetum Susan Fuchs
a régi bulbák és az új hajtás


Hasznos dolognak tartom, hogy a bulbákon a száraz részt le kell venni, mivel a bulbák sokkal szebbek lesznek és nem ül meg alattuk a sok kártevő. A gyapjastetűknek ez az egyik kedvenc búvóhelyük.

leváló "hártya"



További képek a lombhullató orchideáimról


Cycnodes Wine Delight 'Jem'



    
Lycaste bradeorum

Anguloa dubia

Dendrobium aphyllum

Dendrobium linawianum




Gaál Botond

2017. 07.

Megjegyzések