Orchidea átültetés

Sokan úgy gondolják,hogy az orchidea átültetés nehéz dolog, pedig nagyon egyszerű, fontos figyelembe venni, hogy mikor és miért ültetjük át a növényünket.
Három dolog miatt szükséges átültetni a növényt: ha kinőtte a cserepét, hogy több helye legyen, ha rossz közegben van, vagy ha beteg a növény, mert a földjében is elbújhatnak a tetvek.  Az év szinte minden időszakában át lehet ültetni amikor nem virágzik a növényünk

Első lépés:
Vegyük ki a cserépből a növényt úgy, hogy a gyökerek ne sérüljenek meg, ha szerencsénk van egyben ki jön az egész növény a közeggel együtt, ha esetleg mégsem tudjuk kivenni a növényt, mert már annyira kinőtte a helyét akkor le kell vágni róla a cserepet.




Második lépés:
Miután kivettük a cserépből a növényt több dolgot is csinálhatunk. Ha csak azért ületejük át a növényt mert kinőtte a cserepét, de még az ültetőközeg jól tartja magát nem feltétlenül kell bolygatni a gyökereket, ilyenkor nem kell a földet kivenni a gyökerek közül. Ha rossz a föld minősége vagy beteg a növény akkor természetesen le kell tisztítani a gyökereket, hogy ne maradjon rajta a régi föld. Úgy a lekönnyebb levenni a kérget a növényről ha beáztatjuk vízbe ilyenkor felpuhul az orchidea gyökere és amelyik kéreg nagyon odatapadt könyen levehető így. Ha olyan növényünk van valahonnan ami csak Sphagnum mohában van, akkor azt célszerű átültetni, nehogy elrohadjon a növényünk, de nem vehetjük le az összes Sphagnumot, mert a a mohának más a pH-ja mint a sima kéregnek, és az hirtelen nagy változás lehet a növénynek, ha kicseréljük az egész közeget. 

Harmadik lépés:
Miután megcsináltuk a második lépés valamelyikét, helyezzük a kiválasztott cserépbe a növényt, de az aljára először szórjunk egy kis új ültetőközeget. A cserépnél fontos az, hogy ha a növény kinőtte a cserepet akkor természetesen nagyobb cserép kell neki, ez a növénytől függ, hogy mekkora, de ne legyen túl nagy. Ha csak a kéreg volt már rossz minőségű, vagy ha beteg a növény akkor visszaültethetjük az orchideát az eredeti cserepébe csak új ültetőközegbe és a cserepet fertőtlenítsük ki.

Negyedik lépés:
Miután elhelyeztük a növényt a cserépben töltsük fel az új közeggel, és jól locsoljuk át a növényt.


Én két fajta ültetőközeget szoktam használni amit mostanában magam keverek. Az egyik fajta keverékekt a Papucsorchideákhoz a másikat pedig minden más orchideáoz szoktam használni.
A legalapabb keverékem a vörösfenyőkéreg sphagnum mohával, de ezt álltalában kiegészítem faszénnel, és kókuszrosttal. A papucsok is ezt kapják csak még keverek hozzá habkövet is és a külön hozzáadott meszet is szeretik.

Vörösfenyő kéreg


Sphagnum moha


Sima keverék:
60% vörösfenyőkéreg
20% sphagnum moha
15% faszén
5% kókuszrost

50%  vörösfenyőkéreg
30% habkő
10% faszén
5% sphagnum moha
5%  kókuszrost

Előnyeik:
vörösfenyőkéreg   nem korhad meg
sphagnum moha   jól tratja a nedvességet
faszén →  fertőtlenítő hatású
kókuszrost →  könnyű szerkezetű


Eladó!
Szoktam én is árulni orchideaáknak közeget 3L-es kiszerelésben,ami 1000Ft. Ez a legalapabb keverékem, vörösfenyőkérget és sphagnummohát tartalmaz. Már sok orchideafajnál bevált nekem. Ha valaki szeretne keressen meg e-mailben (gaalboti02@gmail.com) vagy Facebookon.



Gaál Botond
2017.08

---------------------------------------------------------------------

Az alábbi linken elérhető az aktuális orchidea, tillandsia és egyéb trópusi növények eladó listája:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Zjo5LRhDyAenrO114CJdQhWSaTOSUAUjFT0lWjt7Iv0/edit?usp=sharing


Megjegyzések