Phalaenopsis

Amikor valaki hall a Phalaenopsis orchideáról majdnem mindenkinek a Phalaenopsis hibridek jutnak az eszükbe, mivel ezek a legáltalánosabb orchideák amik manapság már mindenhol kaphatóak. De mint minden orchideánál, itt is vannak botanikai fajok és hibridek is. Ahogy az összes többi orchideánál itt is a Phalaenopsis hibridekhez képest a botanikai fajok nehezebben tathatók, ezért is árulják sok helyen csak a Phalaenopsis hibrideket. A fajoknak és fajtáknak morfológiailag ugyanolyan a felépítésük. Monpodiális növekedésű nemzetség. A gyökereik vaskosak, nagy tápanyag raktározó szerepük van. A leveleik színe, mintája változó, a legáltalánosabb a sima zöld színű levelek, de vannak mintás levelűek a hibrideknél (Phalaenopsis Philadelphia) és a botanikai fajoknál is (Phalaenopsis schilleriana, Phalaenopsis stuartiana, Phalaenopsis celebensis)

A nemzetség kb. 45 fajt tartalmaz, ezek között vannak nagyon apró és közepes méretű fajok is. Elterjedésük India, Mianmar, Vietnam, Thaiföld, Fülöp-szigetek párás meleg helyein találhatók meg. Ezért nehezebb a botanikai fajokat megtartani, mert elhelyezkedésük szempontjából adódóan páraigényesek. Télen nálam a lakásban vannak és kis agyaggranulátumokkal oldom meg a párásításukat. A növény cserepe alatt van egy tálca amire agyaggranulátumokat raktam, locsolásnál azok is vizesek lesznek és utána jól el tud párologni onnan a víz. Ez a módszer arra is jó, hogy így nem fog a cserép közvetlenül vízben állni, ezáltal kevesebb esély van a gyökérrothadásra. A legtöbb Phalaenopsis botanikai fajok melegháziak így a szoba hőmérséklet megfelelő nekik is (20 fok körül). Egy-két mérsékeltházi fajnak kicsit hűvösebb mint 20 fok az ideális. Nyári tartásuk hasonló a Vénuszpapucsorchideákhoz, a Phalaenopsisokat sem szokták ajánlani, hogy kertben legyenek nyáron, mivel egy esős időszakban könnyen ki tudnak rohadni. Pár hete is volt egy hét, hogy szinte minden nap esett és be volt borulva az ég (legalábbis nálunk). Ha a levelek közé beesik az eső és sokáig ott marad, mert a hűvösebb idő és a beborultság miatt nem tud elpárologni akkor könnyen tőrohadás mehet végbe. Ennek ellenére nekem kint vannak tető felett, ha van tető akkor szerintem megoldható a kinti tartásuk, de így egy kis eső sem esik rájuk, tehát ha kint esik az eső, ettől függetlenül meg kell locsolni őket. 


Phalaenopsis schilleriana


A Phalaenopsis hibridek a leggyakoribb fajták az orchideák között. Manapság már szinte minden ház, lakás ablakában látni egy-egy vagy akár több szépen virágzó példányt. Számos oka van amiért az emberek szeretik: könnyen tarthatóak, sokat virágoznak és egész olcsók is. A rengeteg keresztezésből létrejött hibridek mondhatni szinte már igénytelenek, a hűvöset is bírják, a meleget is, azt is ha sok vagy ha kevés a páratartalom. Ezeket is télen szobai körülmények között tartom, ami teljesen megfelelő nekik. A Phalaenopsis hibridjeim más szobában vannak mint az összes többi növényem, így nem kell arra figyelni, hogy télen reggeli szellőztetésnél ne legyen sokáig nyitva az ablak mert nálam semmi bajuk nem lesz nekik, ahogy írtam bírják a hideget és a meleget is. Egy déli fekvésű ablakban vannak elhelyezve télen, hogy sok fényt kapjanak mert arra sok a szükségük. Itt is elmondható, mint a Papucsorchideáknál, hogy a hőingadozás beindíthatja a virágzást, és akkor kifejezetten jót tesz neki a reggeli szellőztetés (senki ne értse félre ez max. 5 perc ha reggel télen nagyon hideg van). A nyári tartásuk ugyan olyan mint amit fentebb írtam botanikai fajoknál, bár van úgy, hogy a hibrideket nem viszem ki a kertbe, vagy legalábbis nem az összeset. Arra kell figyelni, hogy ne legyenek "túl gondozva". Sok olyat láttam már, hogy emiatt rohadt ki valaki orchideája. 

Phalaenopsis hibridek és Dendrobium hibrid

 A locsolás idejét mindenkinek magának kell kitapasztalni, mert más ha nagyon párás hűvös helyen van, vagy ha szárazabb helyen van, de figyelni kell ha még elég nedves a kéreg nem kell mindenáron locsolni. Öntözni a legjobb reggeli órákban, lehet úgy, hogy csak ráöntjük a kéregre a vizet ami átfolyik rajta, de ami kifolyt az ki kell önteni ne álljon sok vízben, akár locsolhatjuk mártogatós módszerrel, hogy egy vödör vízbe mártjuk a gyökerét, vagy a harmadik módon ha lezuhanyozzuk a növényt és ezáltal a leveleit is le tudjuk mosni, csak vigyázni kell, hogy ha virágzik akkor a virágra és a bimbóra ne menjen víz. Vízbemártás esetén max. 5 percet álljon a vízben a növény. Inkább kevesebb vizet adjunk nekik mint többet.

Phalaenopsis hibrid

Amikor elvirágzott a növény két választásuk lehet, hogy mit csinálunk. Az egyik, hogy teljesen visszavágjuk a virágszárat, ezáltal pihenőidőszakra kényszerítjük, és amikor újra virágzik szép erős virágszáron fog minket elkápráztatni . A másik mód, hogy miután levirágzott várunk, hogy mi lesz, van, hogy a virágszár fele elszárad, de van hogy nem. Általában mind a két esetben oldalhajtásokat hoz, így szinte folyamatosan  virágzik, de így kimaradhat egy hosszabb pihenőidőszak. Véleményem szerint,nme várhatjuk el egy növénytől, hogy folyamatosan virágozzon, szerintem jobb, ha virágzást követően hagyunk neki egy kis pihenő időszakot.

Phalaenopsis hibrid


Aki nagyon szereti a Phalaenopsis hibrideket annak ajánlom a Szlovéniában található trópusi kertet, ott számos Phalaenopsis hibrid látható erről többet megtudhat ide kattintva.

Gaál Botond
2017.08.08

Megjegyzések