Trópusi kert orchideákkal

Hétfőn elmentem megnézni a Facebookon igen sokat hirdetett Trópusi orchideás kertet Szlovéniában. A határtól tényleg nincs messze, egy két kisebb-nagyobb településre kb. a semmi közepén helyezkedik el. Az egész cég területe elég nagy, de amit meg lehet nézni az már nem annyira, de így is nagyon szép volt. A látogató tér tartalmazza a két trópusi kertet és az előteret ahol lehet vásárolni. A két trópusi kert egybe van nyitva, vagyis van egy kisebb átjáró a kettő között. Az egyik rész volt a hidegház az egyik néni elmondása szerint, bár ilyen nagy melegben annyira nem lehetett érezni, de hűvösebb volt mint kint az biztos. A másik rész meg a meleg ház volt, itt a pára is sokkal magasabb volt.


Phalaenopsis hibrid


A hidegházban nem volt sok orchidea szinte csak Phalaenopsis hibridek, bár ez majdnem elmondható az egész helyre mivel nekik ez a specialitásuk, csak a Phalaenopsis hibridekkel foglalkoznak. Az üvegház ezen a részén még elég nagy és szép páfrányféléket láthattuk mivel a hidegház tartalmaz egy kisebb páfránygyűjteményt is. Ezeken kívül mindenféle trópusi növény is volt, szép Flamingó virágokból (Anthurium andraeanum) alkotott rétek is.

"Páfrány dzsungel"



Flamingó virágok



Tillandsiák


A melegházban volt egy két különlegesebb Cattleya, Dendrobium, Promenaea is. Sajnos nem volt nagyon virágzó csak egy-két Promenaea virágzott. A növényház ebben a részében láttunk egy kis vízesést egy tóval, ezzel is növelték a páratartalmat ami pl.: a rengetek szakállbromélliának és a kávé növendékeknek is jó volt. Ezeken kívül még itt is volt sokféle trópusi növény, de azokat már annyira nem ismerem.







Promenaea sp.

Tillandsia usneoides


Stanhopea gibbosa

Az előtérben volt a kis árusító részük, mint már írtam a specialitásuk a Phalaenopsis hibridek, így csak azokat árultak, de abból rengetegféle volt. Én annyira nem vagyok oda ezekért a fajtákért eddig egy darab Phalaenopsis hibridem sem volt, csak nagy régen, de most vettem hármat is. Az áraik szerintem nagyon jók a legtöbb orchidea 5,90 és 7,90 €  körül volt, persze voltak drágábbak is.
Amik hazajöttek velem:








Összességében szerintem jó volt,  jó néha egy kicsit így nyáron is látni ilyesmiket. Aki ott a környéken jár, és van kedve egy kis trópusi légkörre annak nagyon  ajánlom. 

Gaál Botond

   2017. 08.

Megjegyzések