Vandák

A Vandák mondopodiális növekedésű fán lakó orchideák. India, Kína déli részein és az Indonéz szigetvilágban a nagyon meleg, és nagyon párás környezetben találhatók meg. Kb. 50 fajt foglal magába a nemzetség. A nagyobb termetű orchideákhoz sorolják őket, élőhelyükön akár 3 méteresek is lehetnek. A fákon a húsos, vastag gyökereikkel kapaszkodnak meg. Ezek a gyökerek sok vizet tudnak raktározni, ezáltal időnként a szárazabb időjárást is elviselik. A virágszár a levelek közül jönnek elő, egy idősebb tő több virágszárat  is hozhat. Jó tartási körülmények között évente egyszer többnyire virágoznak.
A legelterjedtebbek a kereskedelmi forgalomban a többszörösen keresztezett Vanda hibridek. A botanikai fajoknak nehezebb a tartásuk, ritkábbak, és drágábbak általában a hibrideknél. Szobai körülmények között, nem ajánlott a fajok tartása. Magas páratartalmat, magas hőmérsékletet és sok fényt kívánnak.

Vanda hibrid


A hibridiknek is megvan a tartási nehézségük a Phalaenposiokhoz képest. Télen szobai körülmények között tartom a növényeket, de mint majdnem mindenre erre is vannak jó praktikák. A Vandák melegháziak, így fontos, hogy télen is a megfelelő hőmérsékletet nyújtsuk nekik. Nálam szobahőmérsékleteb vannak (18-22 Celsius fok). Amennyiben ezek a feltételek adottak, már csak a nagy páraigényüket kell megoldani. Erre többféle megoldás is létezik.  Az egyik megoldás, hogy egy üvegvázába állítjuk növényt és spriccelésnél a gyökérzónában így jobban megmarad a magasabb páratartalom. Fontos, hogy a növénynek legyen helye, ne fülledjen be és ne legyen összenyomorítva. Ha üvegben tartjuk másik nagyon fontos dolog, hogy a gyökere egy kicsit se érjen bele a vízbe, mert ha sokáig benne van könnyen elrohadhat a gyökér.  Az üveges megoldásnak csak az a hátránya, hogy, az üveg alján lévő víz könnyen bealgásodik ez nem jó a növénynek, emiatt célszerű időnként kitakarítani a vázát. A másik megoldás az lehet, hogy egy kilyukasztott cserépbe ültetjük a növényt. Hasonlóan mint a többi orchideát. Ültetőközegnek a nagyméretű vörösfenyőkérget ajánlom. Amennyiben öntözés, spriccelés közben megül a víz a növény leveli között, és megfelelő légmozgás hiányában nem tud gyorsan elpárologni onnan a víz, öntsük ki! Könnyen rohadáshoz és gombafertőzéshez vezethet. 


Vanda hibrid


A nyári tartásuk már nem olyan körülményes, amennyiben megoldható, a kinti tartásuk. Ha kirakjuk a őket a kertbe, akkor a legjobb egy félárnyákos hely (pl.: egy lombos fa ágára akasztani). Tapasztalatom szerint nem szeretik az erős déli napot, könnyen napégést kaphatnak.  Félreértést elkerülve amikor kivisszük a kertbe a növényt az üveg nyáron nem szükséges, mert ha abban van nagy melegben árt a gyökérnek. Ha nagyon meleg van nyáron egy nap többször lehet slaggal locsolni a növényt reggel vagy este.  Az is jó a növénynek ha 5-10 percre beáztatjuk eső vízbe. Én mind a két öntözési módot használom és úgy tűnik, hogy mint a kettő kedvelik a Vandáim. Nyáron szoktam olyat is csinálni, hogy a kis légkosarukba rakok sphagnum mohát, ezzel tudom neki növelni a nedvességet és a páratartalmat is.

Vanda hibrid


Vanda hibrid

Ascocenda Bicentennial 'Carmela'


Ha már raktam ki képet Ascocendáról akkor arról is írnék pár sort, mert szerintem teljesen témához illő. Az Ascocenda is egy gyakoribb kertészetben kapható növény.  Az Ascocentrum és a Vanda kereszteződéséből megalkotott hibrid. A tartása ugyanolyan mint a Vandáé, csak méretük különbözik, az Ascocendák kisebbek.

Gaál Botond

2017.08.03









Megjegyzések