Mérsékeltházi Cymbidium

A Cymidium hibridek is már manapság nagyon elerjedtek, úgy mint a Phalaenopsisok.  A legtöbb ember azt hiszi, hogy a hibridekből csak hidegházi fajták vannak, de nem! Manapság már egyre gyakoribbak a mársékeltházi Cymbidiumok, hogy az emberek könnyebben tudják tartani őket szobában is.

Cymbidium Forgotten Fruit


A mérsékeltházi azt jelenti, hogy a szoba vagy ház egyik hűvösebb részén jól érzi magát a növény. Ha nappal kb. 22 fokon tartjuk őket éjjel pedig 18 fok körül az megfelelő nekik. Nyáron ha van lehetőségünk akkor kertbe is kirakhatjuk őket egy árnyékosabb helyre.

A locsolásuk kicsit más mint a legtöbbek által ismert  hidegházi Cymbidium hibrideké, mivel ezek mérsékeltháziak, és a hőmérséklet nagyban befolyásolja a locsolás mértékét. Pontosabban abban különböznek, hogy télen többet lehet őket locsolni. Nem igényelnek olyan nagy pihenő időszakot.

A párára nincs olyan nagy igényük mint például a Bulbophyllumoknak, de nem is árt nekik. Ha sima cserépben van akkor a legegyszerűbb módszer jó használni, amit már leírtam a szobában tartott orchideáknál is ( egy alátétre kell helyezni őket amiben agyaggarnulátumok vannak) ha a Cymbidium csüngős virággal rendelkezik akkor, ugye akasztós cserépben van, ezt nem mindig lehet tálcára helyezni. Ilyenkor ha a szobában több növény is van érdemes edényekbe vagy lavórokba vizet rakni ezzel növelve a páratartalmat, ami a többi növénynek is jó. Amikor nekem virágzott a csüngősöm akkor fel volt akasztva, amúgy amikor nem nem virágzik akkor nem csöngetve tartom.

Cymbidium Forgotten Fruit

Ha van lehetőségünk rá akkor egy fényesebb helyen helyezzük el őket, a fényt majdnem minden növény szereti, ők sem kivételek.

Tápozni őket is kell, lehet folyékony és szilárd tápot is használni, akinek amelyik szimpatikusabb. Márciustól augusztusig nitrogénben dús, káliumban és foszforban szegény tárgyát adjunk a növénynek ,mert ez elősegíti az új sarjak növekedését. Augusztustól október végéig csökkentett nitrogéntartalmú, virágzás előtt álló növényeknek való trágyával öntözzük őket, mivel ilyenkor már a virág a lényeg, és nem a gyors növekedés.

Ha jól tartjuk Cymbidiumokat nem nehéz az újravirágoztatásuk. Kell nekik a sok fény, és a rendszeres tápozás meg locsolás, ha esetleg mégsem sikerülne akkor beválhat az a módszer amit a Papucsorchideáknál leírtam a hőmérséklet változtatásokról.

Összességében szerintem nagyon szépek a Cymbidiumok és nem nehéz a tartásuk főleg a mérsékeltháziaknak, mindenkinek ajánlom őket.



Gaál Botond



Megjegyzések