Eladó növények a kiállításon

Idén én is árulok növényeket a tavaszi kiállításon, ebben a bejegyzésben megtalálhatók róluk az infók. Ezek között ritkább fajok és fajták is megtalálhatók amiket hazánkban nehezen lehetne megszerezni, mindenkinek ajánlom az átolvasást. Aki szeretne egy növényt nagyon, és biztos, hogy ott lesz a kiállításon, az nyugodtan írjon facebookon vagy e-mailen (gaalboti02@gmail.com) és akkor egyeztetünk időpontot.
Aki érdeklődéssel fordul ez iránt, érdemes jól átolvasni a leírásokat, minden leírás alatt ott van egy link: "Ilyen lesz a virágja" erre rákattintva megtekinthető az adott növény virágja.






Cochleanthes discolor (elkelt)
Panamában, Costa Ricaban őshonos kis, közepes méretű faj. Bulba nélküli orchidea. Szereti a sok párát, ezt könnyű azzal biztosítani ha csak sphagnum mohába ültetjük, mert ezt is szereti, nekem is így van az egyik Cochleantehs-em. Fontos ha sphagnum mohába ültetjük akkor vigyázni kell nehogy kirohadjon, csak akkor locsoljuk újra, ha már kicsit kiszáradt a moha. Nyáron kihelyezhető kerbe félárnyékos helyre, télen szobában is jól lehet tartani, vagy akár floráriumban is. Tavasz és ősz között bármikor virágozhat, szép nagy virágja van a növény méretéhez képest. Egy száron egy nagyobb virág van, de általában több virágszárat hoz. Mérsékeltházi.
Ilyen lesz a virágja.




Dendrochilum cobbianum (elkelt)
A Fülöp-szigeten 1200 méteres magasságban találhatók meg. Ez a növény télen a hűvösebbet szereti, szóval télen hidegházban vagy a ház valamelyik hűvösebb helyén érdemes tartani (előszoba). Nyáron kihelyezhető a kertbe, árnyékosabb helyre. Az illatos virágjai is kisebbek, de nagyon különlegesek, egy virágszáron rengeteg apróbb virágot hoz, ősszel szokott virágozni. Hideg-mérsékeltházi.
Ilyen lesz a virágja.


Epidendrum capricornu (elkelt)
Peruban és Ecuadroban található meg 1700-2700 méteres magasságban. Ez a növény télen a hűvösebbet szereti, szóval télen hidegházban vagy a ház valamelyik hűvösebb helyén érdemes tartani (előszoba).  Nyáron kihelyezhető a kertbe árnyékosabb helyre. A virága szép lilás rózsaszínes, hosszú virágszárán fürtszerűen hozza a virágjait, képes a virágszáron elágazásokat hozni, ezáltal hosszú ideig tud virágozni az év bármely évszakában virágozhat. Ebből a fajból múltkor ki is állítottam, és helyezést is ért el, jó kis növény.
Ilyen lesz a virágja.


Epidendrum floribundum (elkelt)
Amerika egyenlítői, trópusi területein található meg.  Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre, télen szobában is jól lehet tartani. Egy virágszáron több illatos virág is van. A szirmai sárgás zöldek az ajka fehéres lilás. Mérsékeltházi.
Ilyen lesz a virágja.


Epidendrum stamfordianum (elkelt)

Származási helye: Közép- és Dél-Amerika északi része. Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre, télen szobában is jól lehet tartani. Egy virágszáron több illatos virág is van, a virágszár elágazásokat is hozhat ahogy a képen is látható, sok szép virág van rajta de a kiállításig elvirágozhat! A virágai enyhén illatosak, általában télen, tavasszal vagy nyáron virágzik. Melegházi.






Kefersteinia tolimensis (elkelt)
Kolumbiában és Venezuelában 1300-2100 méteren található meg. Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre, télen szobában is jól lehet tartani. Kisebb termetű növény. A virágja érdekes mintázatú, tavasztól őszig bármikor virágozhat. Nem nehéz tartani. Melegházi.
Ilyen lesz a virágja.


Maxillaria praestans (elkelt)
Mexikó, El Salvador és Guatemalában őshonos 1500-2000 méteres magasságban található meg. Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre, télen szobában is jól lehet tartani, ha kb. 20 fokon tartjuk az pont jó neki (persze egy kis hőingadozás nem árt). Az illatos virágja nem csak színes de érdekes alakú is. Mérsékeltházi.
Ilyen lesz a virágja.


Maxillaria bradei (elkelt)
Ecuadorban, Venezuelában és Brazíliában található meg 1200 méter magasságban. Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre, télen szobában is jól lehet tartani. Az illatos virágját általában ősszel szokta hozni. Mérsékeltházi.
Ilyen lesz a virágja.





Vriesea hieroglyphica (elkelt)
Ez egy szép, nagy növésű bromélia, annak ajánlom, akinek több helye van. Szereti az árnyékosabb helyet télen, nyáron, de a megfelelő páratartalmat biztosítani kell neki, ezt rendszeres spricceléssel tehetjük meg. Fontos, hogy a tölcsérében mindig legyen egy kis víz, onnan is párologtat. A növény a virágja nélkül is nagyon dekoratív, mivel nagyon szép sötéten csíkozott levelei vannak. Ha az öntözésre figyelünk akkor könnyen tartható növény és gyorsan nő.
Ilyen lesz a virágja.



Chelonistele sulphurea (elkelt)
Délkelet-Ázsiában található meg 600-2700 méteres magasságban. Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre, télen szobában is jól lehet tartani. Nyáron arra kell figyelni, hogy a blokk ne legyen túl száraz, igényli a naponta min. napi egyszeri spriccelést, de ha nagy kánikula van akkor a legjobb, ha vízbe mártjuk, és kéthetente tápot is keverhetünk ebbe a vízbe. Télen floláriumban tartom, de ez nem feltétlen fontos, a lényeg az, hogy télen a hőmérséklet függvényében rendszeresen locsoljuk. Az illatos virágját általában nyáron vagy ősszel szokta hozni. Mérsékeltházi.
Ilyen lesz a virágja.


Masdevallia Measuresiana  (elkelt)
Ez a hibrid orchidea Masdevallia amabilis x tovarensis keresztezésből jött létre. Ez a növény télen a hűvösebbet szereti, szóval télen hidegházban vagy a ház valamelyik hűvösebb helyén érdemes tartani (előszoba).  Nyáron kihelyeztető a kertbe árnyékosabb helyre. Ahogy a képen is látható ebből van egy cserepes meg egy blokkos is, mind a kettőnél figyelni kell hogy ne nagyon száradjon ki. Hidegházi.
Ilyen lesz a virágja.

 

Epidendrum cinnabarinum (elkelt)
Venezuelában és Brazília északi részén őshonos. Mióta itt van nálam nagyon sokat virágzott az anyatő, könnyen virágoztatható. Könnyen nevele keikiket a virágszáron, Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre. Ez az egyik legkönnyebben tartható orchideám  Melegházi.
Ilyen lesz a virágja.


Eria javanica (a kisebb elkelt)
Megtalálható számos egyenlítői területen: Kína, India, Sikkim, Myanmar, Laos, Thaiföld, Malajzia, Sumatra, Java, Borneo, Celebes, Moluccas, Új Guinea. Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre, télen szobában is jól lehet tartani. Ebből nekem több cserepem és blokkos is van, a blokkosok és a cserepesek is egyaránt jól virágoznak. A legnagyobb tövem decemberben 6 virágszárat hozott, nagyon szép apróbb különleges alakú fehér illatos virágja van.  Meleg-mérsékeltházi.
Ilyen lesz a virágja.

 

Cochleanthes hibrid (elkelt)
Bulba nélküli orchidea. Szereti a sok párát, ezt könnyű azzal biztosítani ha csak sphagnum mohába ültetjük, mert ezt is szereti, nekem is így van az egyik Cochleantehs-em. Fontos ha sphagnum mohába ültetjük akkor vigyázni kell nehogy kirohadjon, csak akkor locsoljuk újra, ha már kicsit kiszáradt a moha. Nyáron kihelyezhető kerbe félárnyékos helyre, télen szobában is jól lehet tartani, vagy akár floráriumban is. Tavasz és ősz között bármikor virágozhat, szép nagy virágja van a növény méretéhez képest. Egy száron egy nagyobb virág van, de általában több virágszárat hoz. Mérsékeltházi.
( ha beírjuk a Google-ba, hogy Cochleanthes hibrid sok féle képet kapunk, de ennek biztos ilyen lesz a képe mint a következő linken, mivel saját kép)
Ilyen lesz a virágja.


Dendrobium 'Berry Oda'
Ez a hibrid orchidea nagyon hasonlít a Dendrobium kingianum-hoz. A tartása nem bonyolult a lényeg, hogy télen hűvösebbet igényel, ez szükséges hogy virágozzon, de azért túl hűvös nem kell kb 18-15 fok. Egész strapabíró növény, 2 spiccelés között várjuk meg, hogy a sphagnum kiszáradjon. yáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre. Két új sarjat is hoz, bár ez a képen annyira nem látszik, és a 3 szárból kettőn van levél. Hideg-mérsékeltházi.
Ilyen lesz a virágja.



Stanhopea tigrina (elkelt)
Mexikóban őshonos 600-1700 méteres magasságban található meg.  Ez a növény télen a hűvösebbet szereti, szóval télen hidegházban vagy a ház valamelyik hűvösebb helyén érdemes tartani (előszoba), bár nekem a szobámban van ahol 20+ fok, itt sincs semmi baja.  Nyáron kihelyezhető a kertbe árnyékos helyre. Kosárba vagy blokkra ajánlott ültetni mert a virágját alul hozza. A virágja a növény méretéhez képest nagy és illatos. Általában nyáron vagy ősszel virágzik. Mérsékeltházi, de ha van lehetőségünk akkor télen picit hűvösebben tartsuk.
Ilyen lesz a virágja.


Coelogyne cristata  (elkelt)
A Himolája lábainál a hűvösebb párásabb magasabb területeken található meg a természetben .  Ez a növény télen a hűvösebbet szereti, szóval télen hidegházban vagy a ház valamelyik hűvösebb helyén érdemes tartani, az alacsonyabb hőmérséklet könnyen beindítja a virágzást. Nyáron kihelyeztető a kertbe árnyékos helyre. Hihetetlen gyorsan tud nőni, fejlődni. Tavasszal szokott virágozni.
Hideg-mérsékeltházi.
Ilyen lesz a virágja.

Schomburgkia superbiens (elkelt)
Közép-Amerikában található meg 800-2000 méteres magasságban.  Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre, télen szobában is jól lehet tartani. Télen és nyáron is szeret sok szép léggyökeret hozni, ezért őt jobb blokkon tartani, mert a gyökerei szépen rá tudnak fonódni a fára, de cserépben is jól érzi magát, nekem cserépben is van és rengeteg gyökeret hozott. Ősszel vagy télen szokta hozni az illatos virágait. Az az egyik legjobb benne szerintem, ami a Schomburgkia-kra érvényes, hogy képes akár 1-2 méteres virágszárat hozni. Amikor virágzik ez egy igazán szép növény. Meleg-mérsékeltházi.
Ilyen lesz a virágja.





Vanda teres (elkelt)
Délkelet-Ázsiában őshonos a párás meleg erdőkben található meg. Nagy méretű monopodiálisan növő orchidea. Nyáron kirakható kertbe, folyamatosan szoktathatjuk őket az egyre nagyobb naphoz, télen szobában, egy déli fekvésű ablakban jól tartható. Fontos, hogy biztosítsuk neki a párát és a meleget. Általában tavasszal vagy nyáron virágzik, a virágja nagyon különleges. Az illatos virág fehéres lilás érdekes alakú. Hasonló a gondozásuk a Vandákéhoz. Közeget ő sem igényel a többi Vandához hasonlóan. Alul a gyökerek mellett új hajtásokat is hoz. Másik gyakori neve: Papilionanthe teres. Melegházi.



Tillandsiák (mind elkelt)
Ötféle fajt fogok árulni a kiállításon: Tillandsia buchlohii, Tillandsia albida, Tillandsia albertiana, Tillandsia aeranthos és még egy Tillandsiát, de annak nem tudom a pontos nevét még, majd a kiállítás elött megkérdezem a szakértőket. A Tillandsiák ára 250 és 1000 forint között mozog. Én az összes Tillandsiámat ugyan úgy gondozom: télen a szobahőmérséklethez képest pár fokkal hűvösebb helyen ilyenkor nem locsolom őket olyan sokat, néha megy rájuk egy kis spricc. Nyáron kint vannak a kertben és naponta kapnak a slaggal. Szeretik a sok fényt.
Tillandsia albertiana

Tillandsia albertiana

Tillandsia albertiana

Tillandsia aeranthos

Tillandsia albertiana

Tillandsia aeranthos

Tillandsia buchlohii

Tillandsia sp.

Tillandsia aeranthos

Tillandsia albida
Hoya carsona
Nincs olyan sok Hoyam csak egy pár darab, de amiket tapasztaltam azt szívesen leírom. A tartásuk nem egy nagy ördöngösség kb. egy héten egyszer locsolom, de ez ugye sok környezeti tényezőtől függ, így mindenkinek magának kell kitapasztalni. A Hoya carsona is gyorsan növő fajokhoz tartozik. Télen szobában jól tartható hűvösebben és szobahőmérsékleten is, jól tud alkalmazkodni. Nyáron ki lehet rakni kertbe árnyékos helyre, ha nagy a meleg naponta is lehet locsolni, de ez függ az ültetőközeg összetételétől, ha könnyű szerkezetű, könnyen vízáteresztő földbe van ültetve akkor több vízre lehet szüksége.



Orchidea ültetőközeg (mind elkelt)
3L-es kiszerelésben árulom az ültetőközeget, én is ezt használom magam keverem. Három összetevőből van: vörösfenyőkéreg, sphagnum moha és faszén. A vörösfenyőkéreg a legjobb a kérgek közül,mert az nagyon nehezen rohad sokáig jó minőségű marad a közegünk. A sphagnum mohának nagyon nagy a vízfelevő képessége, így ezt használva nehezebben szárad ki az orchideánk, szóval kevesebbet kell őket locsolni. A faszénnek pedig fertőtlenítő hatása van, jó biztonságot nyújt a gyökereknek. (Ilyen kiszerelésben van a közeg, ami a képen látható, de ez egy régebbi kép ami még nem tartalmazza a faszenet, amit a kiállításon árulni fogok abban viszont már lesz.)
Ebből több csomag is van!





Gaál Botond





Megjegyzések