Renanthera


A Renanthera nemzetséget 1790-ben fedezte fel Joao Loureiro. Az első faj amit leírt az a Renanthera coccinea volt. Ez alapján határozta meg a nemzetséget is. A Renanthera szó a nemzetségbe tartozó sziromok és virágok alakjáról kapta: a Latin "renis" és a Görög  "anthera" szavakból képezték. A "renis" latinul  vesét jelent, ami utal a pollen sajátos veseformájára, amely jellemző erre a nemzetségre. Az "anthera" pedig a pollent tartalmazó porzószálra utal. A Renanthera-k epifiták (fánlakó) vagy litofitonok (sziklallakó) monopodiális növekedésű orchidea (felfelé növő, bulba nélküli orchidea). Egyes fajai akár több méteresre megnőhetnek, de vannak olyanok is, amelyek csak 30-40 centiméteresek. A virágzó méret, még nem azt jeleni, hogy a növény már nem fog tovább növekedni, mivel erre a nemzetségre igen jellemző az a tulajdonság, hogy már fiatalabb korában is virágzik. 


Renanthera citrina

Kelet-Ázsiában őshonos, főleg India egyes részein, Fülöp szigeteken és Indonéziában, ahol mindig egy évszak van, párás, meleg terület. Az eredeti élőhelyein a fajok száma rohamosan fogy, az erdőirtás és az illegális begyűjtések következtében, ezért is a CITES betiltotta ennek a nemzetségnek a nemzetközi kereskedelmét, csak mesterséges beporzással, magoncokat lehet a kereskedelmi hálóba behozni.


Renanthera monachica  (2016 bécsi kiállítás)


Az eddigi leírások és felfedezések alapján 20-25 faj tartozik ebbe a nemzetségbe. Sajnos nem tudtam összeszedni az összeset, de itt van a jelentős része: 
Renanthera amabilis
Renanthera angustifolia
Renanthera annamensis
Renanthera auyongii
Renanthera bella
Renanthera citrina
Renanthera coccinea
Renanthera edefeldtii 
Renanthera elongata 
Renanthera histrionica 
Renanthera imschootiana 
Renanthera matutina 
Renanthera monachica 
Renanthera philippinensis 
Renanthera pulchella 
Renanthera storiei 
Renanthera vietnamensis

Ezen kívül még számos fajta (hibrid) létezik a fajok közti keresztezésből.

A Renanthera-k virága általában piros, pirosas-narancssárgás vagy sárga, van köztük egyszínű is és mintás is, a minták közt is a leggyakoribbak a pöttyös virágúak.  A virágszáraik mérete összefügg a növény korával,vannak olyan idősebb egyedek, amelyeknek hosszú elágazó virágszárain akár 100 virág is lehet.

A tartásuk hasonlít a Vandákéhoz, de mégis könnyebb őket tartani, a tapasztalataim alapján.


Renanthera Elke Cramer
(R. monachica x vietnamensis)

Elehelyezésük
Szeretik a sok napfényt, ha van rálehetőségünk akkor a legjobb, ha egy déli vagy dél-nyugati ablakba rakjuk őket. Ventilátorokkal elősegíthetjük a légmozgást is. Nyáron kivihetők a kertbe és egy naposabb-picti árnyékos helyre helyezzük el, azért nyáron a déli nap ne nagyon érje. A kisebb termetűeket cserépben is tarthatjuk, a nagyobbaknak, jobb ha felkötve vannak, de ha még is beültetnék őket, akkor nagy szemcseméretű kérget használjunk.

Hőmérséklet
A fajok és hibridek nagy része mind melegházi. De néhány faj, mint például a citrina és vietnamensis-nek jó ha van egy kis pihenőidőszaka, a természetben is egy adott időben lehűl egy kicsit a levegő, a hőváltozás elősegíti a virágzást, de az se nagy baj ha ezt nem mindig tudjuk biztosítani, akkor is virágozhatnak, csak ha még sem tennék meg, akkor lehet a hőingással elősegíteni. Ha kb 15-30 Celsius között tartjuk őket, az jó nekik.

Fény
A fény nagyon fontos a Renanthera-k életében, a természetes élőhelyein sok fényhez jutnak. Próbáljuk meg őket minél fényesebb helyen tartani. Ha kimarad a virágzás, az is lehet, hogy nem kapott elég fényt.

Locsolás
A locsolást sok minden befolyásol, ha a a növény gyökerei szabadon vannak akkor gyorsabban kiszáradnak, szóval tavasztól őszig kb. naponta lehet őket locsolni, télen már ritkábban, de a magasabb páratartalmat akkor is tartsuk meg. Ha a növény be van ültetve cserépbe, akkor nem kell olyan gyakran, főleg ha Sphagnum mohában van. De nyáron ha nagy a meleg akkor figyeljünk oda, hogy ne nagyon száradjon ki a közeg. A téli időszakban vegyük figyelembe, hogy ha alacsony a hőmérséklet, akkor annak függvényében legyen a locsolás.

Tápozás
Ez a nemzetség szereti a sok tápot, nyáron lehet 10-14 naponta is de ahogy jön a tél, úgy fokozatosan csökkentsük a tápszer koncentrációját. Évszaknak megfelelően váltogathatjuk a tápot nézve az NPK arányt.

Átültetés
Ez nyilvánvalóan csak azokra vonatkozik amelyek cserépbe vannak ültetve. Ha kinövi a cserepet akkor érdemes átültetni, mindig jobb, ha picit nagyobb cserépbe rakjuk őket, mert általában hosszú gyökeret szokott növeszteni amiknek kell a sok hely.


Nagyon megkedveltem ezt a nemzetséget, igaz még nincs olyan sok fajom de, szépen fejlődnek, van sikerélményem velük! Mindenkinek nagyon ajánlom őket.

Renanthera citrina



Gaál Botond

Megjegyzések