Encyclia

Az Encyclia nemzetség az Epidendreae törzsbe és a Laeliinea altörzsbe tartozik. A nemzetséget sokáig az Epidendrum nemzetségbe sorolták, ez azt jelenti, hogy az Encyclia nemzetség nem is olyan rég vált ki az Epidedrum-ok közül. Van egy olyan angol orchideás könyvem, ami 1970-ben jelent meg, és abban még nem lelhetők fel az Encyclia fajok, még mindegyik az Epidendrum nemzetség alatt futott. Régebben, amikor nem tudták, megállapítani a növények "hova tartozását" a DNS alapján, addig főleg a virág alapján és a külső tulajdonságaik alapján rakosgatták őket ide-oda. A virág alapján nincs is olyan sok eltérés messzéről, némely Epidendrum és Encyclia faj virága között. Egészen hasonlítanak, viszont a szár, azaz bulba felépítésük nagyban különbözik. Az Epidedrum-oké keskeny, hosszú, nádszerő, míg az Encycliá-kék pedig husosabb, vastagabb, hasonlít némely faj a a Cattleyákhoz a bulba szempontjából. A neve egy Görög szóból ered "enkyklo", ez a virág szerkezetére utal. Az ajak oldali lebenyek fogják közre az ivaroszlopot, ez megfigyelhető majdnem az össszes orchideánál ebben a nemzetségben pl.: E. ambigua, E. selligeria stb... Az angol botanikus, Hooker írta le az első fajt az Encyclia viridiflora-t 1828-ban. A nemzetségbe több mint 140 faj tartozik.


Encyclia oncidioides


Floridától kezdve, Közép-Amerikán át egészen Dél-Amerika északi részén megtalálható a nemzetség, főleg a kicsit szárazabb helyeken, lombhullató erdőkben. A gyökereikkel a fákra "tapadnak" és epifita életmódot folytatnak, vagyis a fák törzsén és ágain élnek, de nem élősködnek. Egyes fajok sziklalakók (latifitonok).


Ahogy már említettem vaskosabb bulbájuk van az Encycliáknak mint az Epidendrumoknak, hsonlít egyes fajoké a Cattleyákéhoz. De ez nem minden fajról mondható el pl.: az Encyclia oncidioides bulbája, elég nagy, majdnem gömb alakú, hasonlít egy kis-közepes méretű almához is. A bulbák kb. 1-3 levelesek szoktak lenni. Az Encycliá-k bulbája álltalában vagy "gömbölyübb" vagy "hosszukásabb" formájú, de méretkülünbségek természetesen vannak.


Encyclia oncidioides bulba


Encyclia ciliare bulba


A virágszárat, felül a levelek közül hozzák ki. A virágmérete más orchideákhoz képest közepes méretű, de egy virágszáron több virágot hoz, vannak olyan fajok amelyeknek a virágszáraik elágaznak. A nemzetségen belül is sok külöböző szín és forma alakult ki. Érdekes megfigyelnünk a szerkezetüket a virágaiknak, amit az első bekezdésben is leírtam.

Encyclia oncidioides


Szobában majdnem az összes faj jól tarható mivel nagyrészük meleg vagy mérsékeltházi. Amenyiben van rá lehetőségünk egy fényesebb helyre helyezzük el, a fajok nagyrésze jól bírja a napot és a sok fényt. Közepes páratartalmat igénylenek, ne tucsogjanak a vízbe, akkor locsoljuk őket ha a közeg már szárazabb egy picit. De vegyük figyelembe, hogy blokkon van-e a növényünk, vagy cserépben, mert ha blokkon van akkor gyorsabban kiszárad. Télen, hagyjuk őket kicsit pihenni ilyenkor visszavehetünk a hőmérsékletből, az öntözésből és természetesen a tápozásból is. Nyáron kihelyezhetők kertbe, folyamatosan szoktassuk a naphoz őket. Nyáron a hőmérséklet függvényében lehet gyakrabban locsolni őket. Átültetni tavasszal vagy nyáron ajálott, én vörösfenyőkéreg+sphagnum moha+faszén keverékébe szoktam rakni.


Encyclia cordigera
(éppen nyilóban)

Encyclia ciliare
(a kép már régebbi sajnos nem olyan jó
minőségő és a virág is már levirágzóban volt)
A leírás az egész nemetség álltalánosabb jellemzőit tartalmazza, de nem minden igaz az összes fajra, ha van egy adott faj amiről többet meg szeretne tudni, akkor az itteni információk, nem mindig lehetnek igazak az adott fajra. Ajánlott utánanézni egy-egy faj sajátosságainak külön az interneten.

Gaál Botond

Megjegyzések

  1. Üdvözlöm Botond. 12éves vagyok és nagyon szeretem az orchideákat. Mindig amikor valamit nem tudok az ön blogján keresem meg. Itt szerettem meg az Encyclia orchideát, és meg szeretném kérdezni hogy tudnék-e öntől szerezni Encyclia orchideát. Előre is köszönöm a segítségét. Szép napot

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése