Eladó növényeim az orchidea kiállításon





Ismét vannak eladó növényeim, melyeket az őszi orchidea kiállításon lehet megvásárolni. A fenti listában virágzóképes orchideákat és tillandsiákat találhatnak. Lejjebb van egy magonc árlista is. Foglalni is lehet, abban az esetben ha a kiállítási héten csütörtökön, pénteken vagy szombaton át tudják venni. Ha foglalni szeretne valaki, írjon Facebookon vagy e-mailen (gaalboti02@gmail.com).



Aerides multiflorum (elkelt)
Indiában, Nepálban, a Himolája egyes részein és Délkelet-Ázsiában a trópusi és szubtrópusi terülteken őshonos. Általában Április, Május, Junius és Juliusban szokott virágozni. Egy virágszáron, több kisebb illatos lila virágot szokott hozni. Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre, megfelelő párásítás és locsolás mellett, a tartásuk hasonlít a Vandákéhoz. Mérsékeltházi.
Ilyen lesz a virága.





Angraecum leonis
A Comoro szigeten őshonos növény. (A Comoro szigetek az Afrikai kontinens és Madagaszkár szigete között található, szóval terülteileg Afrikai orchideákhoz is sorolhatjuk) Általában tavasszal és/vagy ősszel szokott virágozni. Illatos, nagyobb méretű virága van a növény méretéhez képest. Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre, megfelelő párásítás és locsolás melett. Mérsékeltházi.
Ilyen lesz a virága.




Ascocentrum rubescen

Vitneámban a trópusi övezetben található meg ez a ritka, igen különleges orchidea. Egy virágszáron, több kisebb illatos lila virágot szokott hozni. Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre, megfelelő párásítás és locsolás melett, a tartásuk hasonlít a Vandákéhoz. A ritkasága miatt, nem találtam róla olyan sok infót, igazi kihívás, Én mérsékeltházi körülmények között tartom.
Ilyen lesz a virága.




Catasetum tenebrosum (elkelt) ombhullató orchidea!
Dél-Amerika északi részén őshonos lombhulattó orchidea. Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre. Amikor megjelennek az új hajtások tavasszal, egyre többet lehet tápozni és locsolni, vigyázzunk, eleinte az új hajtások könnyen elrohadhatnak. Télen pihenőidőszakot tart, ilyenkor tartsuk szárazon. Tavasztól őszig bármikor virágozhat. A Catasetumok arról is híresek, hogy van külön férfi és nő ivarú virága. Általában mindig a hím virágzat a különlegesebb, ennek a fajnak kifejezetten külünleges színekben pompázik. Mérsékeltházi.
Ilyen lesz a virága.



Cattleya forbesii var. aurea

Brazíliában őshonos növény. Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre. Az illatos virágát tavasztól őszig bármikor hozhatja. Tartása nem nehéz, hasonlóan kell mint a többi Cattleya-t. Hideg-mérsékeltházi.
Ilyen lesz a virága.



Cochlioda noezliana

Peruban és észak Boliví magashegyi vidékein őshonos kis-közepes méretű orchidea. Nyáron kihelyezhető kertbe árnyékos helyre. A szép piros virágait ősszel vagy télen szokta hozni. Egy virágszáron több kisebb-közepes virág helyezkedik el. Hidegházi.
Ilyen lesz a virága.



Coelogyne cristata (elkelt) 
A Himalája lábainál a hűvösebb, párásabb, magasabb területeken található meg a természetben .  Ez a növény télen a hűvösebbet szereti, szóval télen hidegházban vagy a ház valamelyik hűvösebb helyén érdemes tartani, az alacsonyabb hőmérséklet könnyen beindítja a virágzást. Nyáron kihelyezhető a kertbe árnyékos helyre. Hihetetlen gyorsan tud nőni, fejlődni. Tavasszal szokott virágozni.
Hideg-mérsékeltházi.
Ilyen lesz a virága.


Coelogyne dayana
Délkelet-Ázsia szigetvilágán őshonos növény. Nyáron kihelyezhető kertbe fényes helyre, megfelelő párásítás és locsolás mellett. Szereti a sok viezet, locsolás után pár napig állhat alatta egy kis víz. Mérsékelt-melegházi.
Ilyen lesz a virága.



Coelogyne sparsa (elkelt)

A Fülö-szigeten őshonos kis termetű orchidea. Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre. Az illatos fehér virágait általában május és agusztus között szokta hozni. Egy virágszáron kb. 3-10 virág lehet. Meleg-mérsékeltházi.
Ilyen lesz a virága.



Cycnoches chlorochilon Lombhullató orchidea!

Dél-Amerika északi részén és Közép-Amerika déli részén őshonos lombhullató orchidea. Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre. Amikor megjelennek az új hajtások tavasszal, egyre többet lehet tápozni és locsolni. Vigyázzunk, eleinte az új hajtások könnyen elrohadhatnak. Télen pihenőidőszakot tart, ilyenkor tartsuk szárazon. Az érdekes formájú és illatos virágait nyár végétől ősz végéig szokta hozni. Meleg-mérsékeltházi. Ilyen lesz a virága.



Dendrobium chrysanthum (elkelt)

Indiában, Nepálban, a Himalája egyes részein és Délkelet-Ázsiában a trópusi és szubtrópusi terülteken dombjain és hegyein őshonos. Nagyméretű orchidea. Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre. Télen kisebb pihenőidőszakot tart, félig lomhullató. Az illatos narancssárga virágjait tavasztól őszig bármikor hozhatja. Hideg-mérsékeltházi.
Ilyen lesz a virága.

Dendrobium crumenatum

Indiában, Nepálban, a Himalája egyes részein és Délkelet-Ázsiában a trópusi és szubtrópusi terülteken őshonos. Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre. Az illatos fehér virágjait februártól agusztusig bármikor hozhatja. Ez a faj hajlamos a keiki-re ha egy pontbol már van két nagyobb hajtás akkor már leválaszthatóak és külün be lehet ültetni. Meleg-mérsékeltházi. Ilyen lesz a virága.



Dendrobium fimbriatum (elkelt)

Kínában, Indiában, Nepálban, a Himalája egyes részein és Délkelet-Ázsiában a trópusi és szubtrópusi terülteken dombjain és hegyein őshonos. Nagyméretű orchidea. Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre, ilyenkor szereti a sok vizet és a magasabb páratartalmat. Télen pihenőidőszakot tart, de ne szárítsuk ki teljesen. Az illatos narancssárga virágjait tavasztól őszig bármikor hozhatja. Hideg-mérsékeltházi.
Ilyen lesz a virága.



Dendrobium nobile hibrid

A Phalaenopsisok után majdnem az egyik leggyakoribb hibridek a Dednrobium nobile fajták. Tartásuk nem nehéz, csak fontos, hogy kis hideghatás érje őket a virágzás beindítása miatt. Nyáron kihelyezhetők árnyényékos helyre. Télen hűvösebb helyen tartsuk őket. Mérsékelt-hidegházi.
A virág színe meglepetés.

Dendrobium sanderae(elkelt)

A Fülöp-szigeteken belül csak Luzon sziget középső részén található meg. Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre, ilyenkor rendszeresen locsoljuk és tápozzuk. Télen vegyünk vissza a vízből és a tápból is, kis pihenőidőt igényel. A fehéres virágát bármelyik évszakban hozhatja. Mérsékeltházi.
Ilyen lesz a virága.



Dendrobium thyrsiflorum (foglalva)

Kínában, Indiában, Nepálban, a Himalája egyes részein és Délkelet-Ázsiában a trópusi és szubtrópusi terültek dombjain és hegyein őshonos. Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre, ilyenkor rendszeresen locsoljuk és tápozzuk. Télen vegyünk vissza a vízből és a tápból is, kis pihenőidőt igényel, de a sok fény és a megfelelő légmozgás elengedhetetlen. Az illatos virágait általában tavasszal szokta hozni. Hideg-mérsékeltházi. Ilyen lesz a virága.




Dendrobium x delicatum (elkelt)
A Dendrobium x delicatum egy természetes hibrid. A D. kingianum és a D. speciosum kereszteződéséből jött létre. Ausztrália keleti részén őshonos. Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre, télen hűvösebb helyen tartsuk. Virágozni általában tavasszal szokott. A virágai kisebbek, de nagyon illatosak. Hideg-mérsékeltházi.



Encyclia diurna

Délamerika északi részén őshonos közepes méretű orchidea. Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre. A virágszára hosszú, gyakran el is ágazik, ezáltal rengeteg kisebb virágot hozhat. A zöldes fehéres virágok meglehetősen illatosak. Általában május és agusztus között virágzik. Mérsékeltházi. Ilyen lesz a virága.



Epidendrum cinnabarinum  (foglalva) 
Venezuelában és Brazília északi részén őshonos. Mióta itt van nálam nagyon sokat virágzott az anyatő, könnyen virágoztatható. Könnyen nevel keikiket a virágszáron, Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre. Ez az egyik legkönnyebben tartható orchideám  Melegházi.
Ilyen lesz a virága.


Eria coronaria

Kínában, Indiában, Nepálban, a Himolája egyes részein és Délkelet-Ázsiában a trópusi és szubtrópusi terültek dombjain és hegyein őshonos. Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre. A fehér illatos virágait tavsszal szokta hozni. Hideg-mérsékeltházi.
Ilyen lesz a virága.




Holcoglossum lingulatum

Ez a ritkább orchidea Kína egyes terültein fordul elő a természetben. Kis-közepes méretű orchidea. Nyáron kihelyezhető kertbe félárnyékos helyre, megfelelő párásítás és locsolás mellett. A lilás fehéres virágait általában ősszel és télen szokta hozni. Mérsékeltházi. Ilyen lesz a virága.





Paphiopedilum lawrenceanum

Borneo szigetén őshonos közepes méretű Papucsorchidea. Nyáron kihelyezhető kertbe árnyékos helyre, tető alá, hogy egy hűvösebb esős nyári időszak miatt, nehogy elrohadjon a növény a levelek között megállt víz miatt. Hosszú virágszáron hozza a virágait egyesével, tavasszal vagy nyáron. Melegházi.
Ilyen lesz a virága.



Paphiopedilum purpuratum x dayanum

Ez az orchidea a Paphiopedilum purpuratum és a Paphiopedilum dayanum keresztezéséből létrejövő hibrid. Nyáron kihelyezhető kertbe árnyékos helyre, tető alá, hogy egy hűvösebb esős nyári időszak miatt nehogy elrohadjon a növény a levelek között megállt víz miatt. Hosszú virágszáron hozza a virágait egyesével. Mérsékeltházi.
Ilyen a purpuratum virága. Ilyen a dayanum virága.




Paphiopedilum thaianum (elkelt)

Thaiföldön őshonos kis méretű Papucsorchidea. Nyáron kihelyezhető kertbe árnyékos helyre, tető alá, hogy egy hűvösebb esős nyári időszak miatt, nehogy elrohadjon a növény a levelek között megállt víz miatt. A növény méretéhez képest hosszú virágszáron hozza a szép nagy fehér virágját tavasszal. Ez az egyik legkisebb méretű Paphiopedilum. Melegházi.
Ilyen lesz a virága.



Vanda brunnea (foglalva)

Délkelet-Ázsiában a trópusi és szubtrópusi terülteken őshonos. Nyáron kihelyezhető kertbe fényes helyre, megfelelő párásítás és locsolás mellett, a tartásuk olyan mint a hibrid Vandáké. Illatos virágait tavasszal szokta hozni. Meleg-mérsékeltházi.
Ilyen lesz a virága.



Tillandsia albida
Amerika szárazabb sivatagos terültein őshonos. Könnyen nevelhető faj. Kedveli a fényt a meleget és gyorsan nevel sarjakat. Nyáron kihelyezhető kertbe télen 10-25 celsius között neveljük. Ilyen lesz a virága.



Tillandsia buchlohii (foglalva)
Amerika szárazabb sivatagos terültein őshonos. Könnyen nevelhető faj. Kedveli a fényt, a meleget és gyorsan nevel sarjakat. Nagy méretű tillandsia, sok helyen dekorítvan mutatnak, főleg, hogy ha nagy telept alkot. Szobahőmérsékleten jól tartható.
Ilyen lesz a virága.




A kiállításra még több Tillandsia fajt is fogok vinni, amiket most nem tettem ki.



Magoncok
A magoncok még fiatal, nem virágzóképes növények. Fajtól függ, hogy mennyi idő múlva lesznek virágzóképesek. Bővebben itt tudnak róla olvasni.
A listában szereplő növényekből van több is kisebb/nagyobb méretben. Az árak a képeken lévő növényekhez vannak igazítva, amennyiben kisebb vagy nagyobb növényt szeretnének egy fajból úgy az ár is kicsit több vagy kevesebb lehet.



Bifrenaria inodora 


Broughtonia negrilensis 

Catasetum fimbriatum


Cattleya dowiana x Cattleya xanthina


Encyclia mooreana

Epidendrum bracteolatum


Myrmecophila tibicinis

Paphiopedilum delenatii 

Phalaenopsis venosa

Rhynchostylis gigantea

Trichopilia marginata 

Megjegyzések