Hibrid orchideák

Ahogy más növényeknél is az orchideáknál is vannak hibridek, ezek pontos számát nem tudjuk, mert nap mint nap bővül a számuk.  A hibrideket külön lehet választani két csoport szerint: az egyik a természetes hibridek a másik a mesterség hibridek.

A természetes hibridek ahogy a nevük is kifejezi a természetben jönnek létre, emberi beavatkozás nélkül.  Ha valami miatt két különböző orchidea egy időben virágozna (amik alapjáraton nem egyszerre szoktak)  azokat könnyen összeporozhatja egy rovar,kolibri, vagy lepkék.  Ez a folyamat nem annyira gyakori és nem olyan egyszerű, mivel a beporzást követően nem mindig életképes magok jönnek létre. Van olyan orchidea is aminek "külön porzója" van, ezt úgy kell érteni, hogy vannak olyan rovarok, amik csak kifejezetten egy orchideát poroznak, így nem kerülhet rá másik orchideára az a pollen.  Ebből adódóan az orchideáknál is ritkák a természetes hibridek.

A másik, csoportosítási szempontunk alapján a mesterséges hibridek, ezeket laboratóriumokban, és steril körülmények között hozzák létre. Ezt arra találták ki, hogy az európai emberekhez is közelebb hozzák az trópusi orchideákat.  A hibrideket sokkal könnyebb megtartani, egyes Phalaenopsis hibrideket szinte a szobai körülményekhez "trenírozták". A könnyebb tartás mellett még a piacképességük is jelentős, egy hibrid megalkotásánál, próbálják a szülők legjobb tulajdonságait ötvözni (pl. minél nagyobb,tartósabb és színesebb virág).  A legtöbb nagy áruházban és kisebb virágüzletekben is főleg hibrideket árulnak, a legelterjedtebbek a Palanopsisokból létrehozottak, ezek már olyan növények, hogy két hibrid van összeporozva, ezt azt jelenti, hogy rengeteg szülő egymástól eltérő vonását hordozhatja az adott hibrid (polihibridek).
Több virágüzletben is az orchideáknál olvashatjuk a Cambria szót, ezt a növény neveként funkcionál a legtöbb üzletben, de ez egy kertészetek által kitalált gyűjtőnév. A Cambria az Oncidiinae csoport (Subtribe) hibridjeit foglalja magába (Brassia, Cochiloda, Miltonia, Oncidium, Odontoglossum stb...)

A hibrideket már a nevük alapján fel lehet ismerni, mert alapjáraton a kettős latin névnél a nemzetség nevet mindig nagy betűvel a faj nevét mindig kis betűvel írjuk (Phalaenopsis schilleriana)
A hibrideknél az összes név nagy betű (Mokara Moonlight ). Az első a nemzetség név a második a fajta fantázia neve. Egy adott keresztezésből többféle változat is kialakulhat, hogy ezeket megkülönböztessük megalkották a klón nevet, ezt mind a fantázia név után idézőjelbe tesszük (Paphiopedilum Maudiae 'Femme')
A természetes hibrideket egy "x" betűvel jelöljük a kettős latin név között (Dendrobium x delicatum).

Előfordulhat az is, hogy a kertészetekben nincs mindig ráírva az adott hibrid pontos neve, ez talán azért lehet, mert nincs arra idejük, vagy nem tartják fontosnak, hogy megtalálják a nevét és a szüleit. Általában azt is elfogadják az orchideás körökben, hogy megadjuk a nemzetség nevét majd utána kisbetűvel odaírjuk, hogy "hibrid" pl.: Dendrobium hibrid, de mindig próbáljunk arra törekedni, hogy tudjuk az adott hibrid nevét (és annak szüleit). Vannak olyan nemzetségek ahol rengeteg a hibrid, így sajnos nagyon nehéz kinyomozni, hogy ki is ő valójában pl.: Vandáknál, Cambriáknál, Cattleyáknál, Miltóniáknál...

A sok keretezés miatt létrejöttek rövidítések és név összevonások is itt van néhány példa:
Ascocentrum x Vanda = Ascocenda
Brassavola x Ada = Brassada
Brassavola x Cattleya = Brassocattleya rövidítése: Bc.
Brassavola x Laelia = Brassolaelia rövidítése: Bl.
Brassavola Laelia x Cattleya = Brassolaeliocattleya rövidítés: Blc.
Doritis x Phalaenopsis = Doritaenopsis rövidítés: Dtps.
Epidendrum x Cattleya = Epicattleya
Sophronitis x Laelia x Cattleya = Sophrolaeliocattleya rövidítés: Slc.
Phaalaenpsis x Vanda = Vandopsis

A leggyakoribb hibridek:

Oncidium hibridek

Az Oncidiumok közül talán a leggyakoribb az Oncidium Sweet Sugar. A gondozásuk nagyon egyszerű, hasonlítanak a Phalaenopsis hibridek igényeihez. A szobahőmérséklet teljesen megfelelő a számukra. Nyáron ki lehet őket rakni a szabadba félárnyékos helyre. Ilyenkor gyorsabban tudnak fejlődni mint minden orchidea és a lehűlés és felmelegedés elősegíti a virágképződést. Az egyszerű tartása miatt több évvel ezelőtt kipróbáltam, hogy hogyan érzi magát blokkon, parafára felkötve. Meglepően, így is nagyon egyszerű tartani. A blokkos orchideákat általában többet szokták locsolni , mert ezek könnyebben kiszáradnak, de ettől függetlenül én ennek heti 1x szoktam vizet adni, igaz néha kicsit szárazabb a gyökere, de még az is lehet, hogy annyira nem is bánja. Ez az egyik orchideám amelyik minden évben szépen virágzik. Amennyiben blokkon tartjuk a folyamatos magasabb páratartalmat biztosítsuk.


Oncidium Sweet Sugar

Cattleya hibridek
Manapság sok üzletben látni Cattleya hibrideket, mivel a szép és különleges virágjuk miatt előszeretettel veszik meg a vásárlók. A Cattleya  nemzetség nagyon gazdag a hibridekben, mivel nem nehéz őket keresztezni. Kisebb és nagyobb virágúak is előfordulnak, illatosak és illat nélküliek is vannak. A tartásuk viszonylag egyszerű, de talán őket kicsit nehezebb virágoztatni mint az Oncidiumokat.. Nyáron őket is ki lehet rakni a szabadba félérnyékos helyre. Mindenkinek nagyon ajánlom ezeket a fajtákat.


Cattleya hibrid


Mokara hibridek
A Mokara egy kitalált név a könnyebb kimondhatóság miatt, három növény keresztezéséből áll: Arachins x Ascocentrum x Vanda. Ennek a hibridnek a szülei elég páraigényesek, szóval ennek a hibridnek több párára van szüksége mint pl. az Oncidium hibrideknek vagy a  Cattleya hibrideknek. A párán kívül nincs különösebb más igénye, egész könnyen tartható különleges orchidea. Magyarországon ritkán lehet találni, én Németországban szereztem. Hasonló a tartásuk a Vandákéhoz.


Mokara Moonlight


Brassia hibridek
Manapság már egyre többet lehet kapni szupermarketekben is a csodálatos Pókorchideákat. A vevők is nagyon szeretik őket a páratlan szépségű virágjuk és az egyedülálló erősen illatos illatuk miatt. A Brassiákat sem nehéz újra virágoztatni. Párára és locsolásra nincs különleges igényük, a szoba hőmérséklet megfelelő nekik. Nyáron kirakhatóak a kertbe félárnyékos helyre. Kezdőknek is ajánlom.

Brassia Eternal Wind




Phalaenopsis hibridek
A Phalaenopsis hibridek a leggyakoribb fajták az orchideák között. Manapság már szinte minden ház, lakás ablakában látni egy-egy vagy akár több szépen virágzó példányt. Számos oka van amiért az emberek szeretik: könnyen tarthatóak, sokat virágoznak és egész olcsók is. A rengeteg keresztezésből létrejött hibridek mondhatni szinte már igénytelenek, a szobahőmérséklet teljesen megfelelő nekik.
Ide kattintva többet megtudhat a Phalaenopsis orchideákról.

Phalaenopsis  Brother Golden Embers 'Green'

Vanda hibridek
A hibrideknek is kicsit nehéz a tartásuk, télen szobai körülmények között, de mint majdnem mindenre erre is vannak jó kis praktikák. A Vandák melegháziak, így fontos, hogy télen is a megfelelő hőmérsékletet nyújtsuk nekik. Nálam szobahőmérsékleteb vannak, szerintem ez ideális is nekik kb. 20-23 fokon. Ha ez megvan akkor már csak a nagy páraigényüket kell megoldani, erre többféle megoldás is van, én az üvegvázában vagy beültetve tartom őket. A nyári tartásuk már annyira nem nehéz, ha megoldható, hogy kint kertben legyenek.
Ide kattintva többet megtudhat a  Vandák gondozásáról.

Vanda hibrid


Paphiopedilum hibridek
A Paphiopedilum hibrideknél talán a leggyakoribb a Paphiopedilum Maudiae 'Femme' ehez nagyon hasonlít a Paphiopedilum Maudiae 'Green'. A másik nagyon elterjett fajta a Paphiopedilum Black Jack.  Ezeknek a hibrideknek hasonló a gondozásuk mint a Paphiopedilum botanikai fajainak. Nyáron ki lehet őket rakni kertbe, de vigyázni kell, hogy a levelek közé ne menjen víz, mert akkor könnyen elrohadhatnak.
Ide kattintva többet megtudhat a Papucsorchideákról.

Paphiopedilum Maudiae 'Femme'



Paphiopedilum Black Jack



Brassada hibridek
A tartása ennek sem nehéz, olyan mint a Brassiáé vagy mint az Oncidiumé. A szobahőmérséklet megfelelő neki, nem nehéz újravirágoztatni. Nyáron kirakhatjuk a kertbe félárnyékos helyre. Télen szoba körülmények között jól tartható.

Brassada 'Mivada'



Miltoniopsis hibridek
A Miltoniopsis hibrideket kicsit nehezebb tartani, ezért is szokott ritkább lenni a gyűjteményekben. Szereti a magas páratartalmat, ha ezt nem kapja meg, akkor beredőződik a levele. A vízre is kényes, az sem jó ha sokat és az sem jó, ha keveset adunk neki, valahogy ki kell tapasztalni a megfelelőt. Nyáron kihelyezhető árnyékosabb helyre.

Miltonia Second Love 'Tokimeki'


Gaál Botond
2017. 10. 23


---------------------------------------------------------------------

Az alábbi linken elérhető az aktuális orchidea, tillandsia és egyéb trópusi növények eladó listája:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Zjo5LRhDyAenrO114CJdQhWSaTOSUAUjFT0lWjt7Iv0/edit?usp=sharing



Megjegyzések

Megjegyzés küldése